maanantai 10. toukokuuta 2010

Yo-kuvakin on muotokuva


Facebook-fanisivullamme on jo jonkin aikaa käyty kisaa ylioppilaskuvien välillä. Jos et ole vielä osallistunut, osallistu ihmeessä: kaikkien "tykänneiden" kesken arvomme 100 euron lahjakortin, jolla voi maksaa vaikkapa yo-kuvauksen. Samanlainen kisa on vielä tämän viikon käynnissä myös hääkuvista, ja palkintokin on sama 100 euron lahjakortti.

Täällä studiolla on kiva seurata, kuinka kuvista tykätään. Yritimme valita kilpailuihin keskenään erilaisia kuvia, jotta jokainen löytäisi oman suosikkinsa. Yksi tykkää riehakkuudesta, toinen rauhallisuudesta. Yksi modernista ja pelkistetystä, toinen perinteisemmästä tai romanttisemmasta.

Kilpailukuvat ja niiden saama vastaanotto kertovat, että ei ole olemassa - ainakaan meillä PSV:ssä - yhtä muottia ottaa hää- tai valmistujaiskuvia. Yksi lähtöajatuksistamme kohta 16-vuotisen toimintamme ajan onkin ollut se, että jokainen muotokuvaus on ainutkertainen kokemus kuvattavalle ja siksi myös kuvien pitää olla ainutlaatuisia. Oikea muotokuva välittää jotakin kuvattavan persoonasta.

Miten persoonallisuus sitten saadaan talletettua kuviksi? Kaikkein tärkeintä on se, että kuvaukseen käytetään riittävästi aikaa. Silloin kuvaajalla on mahdollisuus luoda kuvattavaan kontakti. Kun kontakti toimii, se näkyy kuvassa kuvattavan läsnäolona, pilkkeenä silmäkulmassa. Jotta luonteva kontakti syntyy, kuvaajan on uskallettava laittaa itsensä likoon tilanteessa kuin tilanteessa.

Aikaa tarvitaan myös siihen, että kuvaaja ehtii tarkastelemaan, mikä kuvakulma kenellekin sopii. Toisen piirteet tulevat upeimmin esille puoliprofiilissa kun taas toinen saattaa olla kauneimmillaan tai komeimmillaan vaikkapa yläkulmasta tai suoraan edestä.














Valo on tietysti - kun puhutaan VALOkuvauksesta - kuvan olennainen elementti. Kun kuvaukseen käytetään riittävästi aikaa, kuvaaja pystyy rakentamaan kullekin kuvattavalle hänen piirteitään ja persoonallisuuttaan parhaiten esille tuovan valaistuksen. Monipuolisessa studiossamme mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Äkikseltään saattaakin ihmetellä, mihin noita kaikkia salamoita tarvitaan. Kun ammattivalokuvaaja käyttää työssään useita ja erilaisia valonlähteitä, saadaan kuviin juuri se oikea, haettu tunnelma.

Aikaa kuvaukseen tarvitaan tietysti ennen kaikkea siksi, että kuvattava ehtii tottua kuvaamiseen. Harva meistä on saman tien parhaimmillaan linssin edessä, mutta ammattitaitoinen kuvaaja saa myös jännityksen unohtumaan.

Otsikkoon mennäkseni: myös ylioppilaskuva on oikea muotokuva, kun kuvien eteen tehdään kunnolla töitä. Siksi kuvaukseen kannattaakin panostaa.

Ps. Kiitos kaikille teille, jotka kommentoitte uusia nettisivujamme täällä blogissa, Facebookissa ja sähköpostilla! Palaute oli tosi myönteistä :) Saimme myös muutaman kehittämisidean!

Kaikkien kommentteja lähettäneiden kesken arvoimme 50 euron lahjakortin, jonka voitti HELI KUKKONEN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti